Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Baraka: Ο γύρος του κόσμου με εικόνες

Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ  θα προβάλλει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την ταινία Baraka του σκηνοθέτη Ron Fricke. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από μία αρχαία λέξη των Σούφι που σήμαινε «μια ευλογία, ή μία πνοή, ή η ουσία της ζωής, από την οποία ξεδιπλώνεται η πορεία της εξέλιξης». Πρόκειται για μια ταινία στην οποία κυριαρχούν οι εικόνες τοπίων και πολιτισμών από όλο τον κόσμο. Τα γυρίσματά της έγιναν σε πολλές χώρες αρκετά μακρινές σε μας, όπως στο Νεπάλ, την Κίνα, το Ιράν, την Τανζανία, αλλά και σε αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές, στις Η.Π.Α, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Ο φακός του Fricke, διευθυντή φωτογραφίας του Koyanisqatsi (από τις πρώτες ταινίες ανάλογης θεματολογίας), καταγράφει την άγρια ζωή και φύση, τις ιεροτελεστίες λαών από τα βάθη της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας των σύγχρονων μεγαλουπόλεων και την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Σε αυτό το είδος ταινίας τον κυρίαρχο ρόλο έχει η πανοραμική εικόνα, ενώ  η μουσική αναλαμβάνει να καλύψει την απουσία διαλόγων και πλοκής. Πρόκειται κυρίως για  την υποβλητική μουσική του συγκροτήματος των Dead can dance αλλά και του συνθέτη Michael Stearns.   Η ταινία είναι  αμερικανικής παραγωγής του 1992, έχει διάρκεια  96 λεπτά και η προβολή της θα ξεκινήσει στις 7 μμ ακριβώς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αφιέρωμα στον ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ την Τετάρτη 19/10/2011

Πέθανε ο φωτογράφος του Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, και εμείς ως φόρο τιμής, στην ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ θα παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στον Κ. Μπαλάφα την Τετάρτη 19/10 ώρα 19:30 στο ΤΡικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Εφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών, στα 91 του χρόνια, ο Κώστας Μπαλάφας, ο οποίος με το φακό του απαθανάτισε μερικά από τα πιο σκληρά γεγονότα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης.

Γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Αρτας από φτωχούς γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Αρχοντούλα. "Εκεί που -όπως λέει ο ίδιος-, οι άνθρωποι παιδεύονται να επιβιώσουν, οργώνοντας την άγονη γη, λες και στύβουν με τα χέρια τους γυμνά το ξερό χώμα και το ποτίζουν με ιδρώτα, ώσπου να δώσει καρπούς...." Σε ηλικία μόλις έντεκα ετών βρέθηκε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Τα παιδικά του βιώματα είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του με την παραμικρή λεπτομέρεια: "Απ' το χωριό μου κατέβηκα πρώτα στην Άρτα. Εκεί ο πατέρας μου, για να μη με στ…

Παρουσίαση 8.5.2017 του Φωτογραφικού Λευκώματος του Κώστα Πατρώνη

Η Φωτο.Λε.Με. έχει την τιμή , αυτή την Δευτέρα 08-05-2017 και ώρα 20:00, να υποδεχτεί τον Κο Κώστα Σ. Πατρώνη στον χώρο της. Ο οποίος θα μας παρουσιάσει  το νέο του φωτογραφικό λεύκωμα "Το Φως των Εποχών" (εκδ. 2016).

Σας περιμένουμε όλους σας!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ - ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (2ο μέρος)

Την Τετάρτη 19/02/2014 και ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο "Θεοξένια", το δεύτερο μέρος της παρουσίασης των ρευμάτων της τέχνης και κατά πόσο αυτά επηρέασαν τον κόσμο της φωτογραφίας.Εισηγήτρια: Β. Καλαμπόκα.

Σας περιμένουμε όλους σας!!!