Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΗΟΜΕ: "Είναι πολύ αργά για να είμαστε πεσιμιστές"

Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ σας προσκαλεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 7 μμ. στην προβολή της ταινίας Home (2009).  Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Yann Arthus-Bertrand, σκηνοθέτης αλλά και γνωστός φωτογράφος, ο οποίος χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό. Σε συνεργασία με τον επίσης σκηνοθέτη και παραγωγό  Luc Besson και με γυρίσματα σε 54 χώρες επί 217 ημέρες η ταινία καταγράφει την ομορφιά του πλανήτη μας από ψηλά αλλά και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στη φύση. Οι εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες δείχνουν τη Γη, το Σπίτι μας  (Home), έτσι όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Mε το σύνθημα "Είναι πολύ αργά για να είμαστε πεσιμιστές" ο σκηνοθέτης της ταινίας θέλει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα δράσης και έμπρακτης αγάπης για το περιβάλλον.
 Ο Bertrand εκτός από φωτογράφος είναι συγγραφέας και ακτιβιστής, ιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου Altitude στο Παρίσι, ενώ έχει εκδώσει πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία Greece from the Air" (1997), "New York from the Air" (1998) και "Good Breeding" (1999). Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά ("National Geographic", "Life", "Geo", "Paris Match"). Οι φίλοι της φωτογραφίας μπορούν να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες του στο επίσημο site του Bertrand. (http://www.yannarthusbertrand.org και http://www.yannarthusbertrand2.org)

   Home: Ντοκιμαντέρ 2009, Γαλλία, Έγχρωμη, Διάρκεια: 110'
   Είσοδος : Ελεύθερη   

·        

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Ένα trailer από την ταινία “La Jetée”

 O σπουδαίος Γάλλος συνθέτης και μουσικός Yiann Tiersen, ο οποίος συνέθεσε τη μουσική των πολύ γνωστών κινηματογραφικών ταινιών Amelie και Goodbye Lenin, ενθουσιασμένος από την ταινία “La Jetée”εμπνεύστηκε από αυτήν  το τελευταίο κομμάτι  του άλμπουμ του Les Retrouvailles του 2005  και του έδωσε και τον τίτλο "La Jetée".  Πάρτε μια γεύση από τις υψηλής αισθητικής εικόνες της ταινίας συνοδευμένες από την ονειρική μουσική του Tiersen. “La Jetée” (Σταθμός Αποχαιρετισμού) την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στο Τρικούπειο...

video

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Δημήτρης Ντόβας:"Τρόποι Θέασης"

Τρόποι θέασης
   
Φωτό: Δ. Ντόβας

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 7 μμ. ο Δημήτρης Ντόβας θα κάνει μια παρουσίαση με τίτλο «Τρόποι θέασης» σε τρεις ενότητες.  Η πρώτη ενότητα αναφέρεται γενικά στον τρόπο αντίληψης και ερμηνείας της εικόνας, η δεύτερη περιλαμβάνει ορισμένες α/μ φωτογραφίες του ίδιου και η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει εισαγωγή και προβολή της μικρού μήκους (27΄) ταινίας του Chris Marker, “La Jetée (Σταθμός αποχαιρετισμού), του 1962.

Θέμα της ταινίας είναι η σχέση ανάμεσα στη μνήμη, στο χρόνο και στη θέαση. Η συγκεκριμένη ταινία και η μνήμη είναι συμβατά σε φόρμα και σε δομή, αφού και τα δύο έχουν την ικανότητα να ανασυνθέσουν την πραγματικότητα και να αψηφήσουν τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου. Η ταινία που είναι μια συρραφή εναλλασσόμενων ασπρόμαυρων φωτογραφιών και συνοδεύεται από αφήγηση και τους ήχους της χορωδίας του καθεδρικού ναού του Αλεξάντερ Νέφσκι, διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που ταξιδεύει στο χρόνο και αναγκάζεται να ξαναζήσει τις αναμνήσεις του χωρίς να μπορεί να τις αλλάξει ή να μπορεί να ξεφύγει από αυτές.


 


Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Κοκοσούλας: Προβολή φωτογραφιών


Ο Γιώργος Κοκοσούλας
στη συνάντηση της ΦΩΤΟΛΕΜΕ
με το Γιάννη Μπεχράκη

Ο κ. Γιώργος Κοκοσούλας, μέλος της ΦΩΤΟΛΕΜΕ, θα παρουσιάσει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο φωτογραφικό υλικό σε μορφή slides από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες  από περιηγήσεις του ανά την Ελλάδα ( Μακεδονία,  Νησιά του Αιγαίου ) αλλά και το εξωτερικό, κυρίως από τη Γαλλία.
 Ο Γιώργος Κοκοσούλας, άνθρωπος με έντονη πνευματική δράση, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οργάνωση και Διοίκηση στην Ελλάδα και Οργάνωση-Λειτουργία Λιμένων- Πληροφορική στη Γαλλία και το Βέλγιο. Σπούδασε επίσης Θεωρία μουσικής και Αρμονία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, ενώ διαθέτει δίπλωμα γαλλικής γλώσσας (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Πανεπιστήμιο της Tour).  Έχει αξιόλογη συγγραφική δράση. Μερικά από τα εκδοθέντα έργα του: Ο εμπορικός λιμήν (1973), Μεσολόγγι 1830-1990 (1990), Μίμης Λιμπεράκης (εκδ. «Φιλιππότη» 1997), Γύρω από μια φιλία (εκδ. «Φιλιππότη» 1998), Πολεμικά Ημερολόγια (Αράκυνθος - Μεσολόγγι 2000), Η Τάξη μου και άλλες ιστορίες λογής λογής (Αράκυνθος - Μεσολόγγι 2000), «Μεσολόγγι, Ελεγεία» ( Εκδόσεις «Αράκυνθος», Μεσολόγγι 2008).
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Παρουσίαση την Τετάρτη 09/02/2011 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Α

Ο Βασίλης Νικολόπουλος, μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης, θα παρουσιάσει το portofolio του, χωρισμένο σε δύο ενότητες:

           ''Το τελεφερίκ του Mont Parnes 
                               "και "
           ...μια Κυριακή στο Μεσολόγγι".

 

Β

Ο Παντελής Σκαρμούτσος, μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης, θα παρουσιάσει το portofolio του,με θέμα     " Τα γλυπτά της φύσης".

Γ
 Ο Άγγελος Χριστοδουλάκης, μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης, θα παρουσιάσει
το portofolio του, με θέμα   "Trees & Woods".
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μετα τις παρουσιάσεις θα γίνει διάλογος με θέμα την  έκθεση φωτογραφίας 
της ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ. 
 
Παρακαλούμε τα μέλη της λέσχης να προσέλθουν ώστε να  λάβουμε οριστικές 
αποφάσεις για το θέμα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ


Είναι πλέον γεγονός η δημιουργία του νέου site  της ΦΩΤΟΛΕΜΕ! Τα μέλη και οι φίλοι της ΦΩΤΟΛΕΜΕ μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες της Λέσχης και από την παρακάτω διεύθυνση:  http://photoleme.ning.com/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑναβάλλεται η προβολή φωτογραφιών από τη  ΦΩΤΟΛΕΜΕ την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 λόγω χρήσης της αίθουσας του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου από το Δήμο Μεσολογγίου για προγραμματισμένη εκδήλωση. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, 7 μμ. Προσεχώς θα αναρτηθεί στο blog  το πρόγραμμα της συνάντησης.