Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στον Steve McCurry: « Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα»

Afghan girl, Pakistan,1984
Ο Βασίλης Αρτίκος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό φωτογράφο Steve McCurry, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ο McCurry είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους φωτογράφους, γνωστός για τις έγχρωμες φωτογραφίες του από διάφορα εμπόλεμα μέρη του πλανήτη και τιμημένος με πολλά διεθνή βραβεία. Ακολουθώντας τη μεγάλη παράδοση της κοινωνικής φωτογραφίας αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη οδύνη αλλά και τη χαρά της ζωής. Μέλος του πρακτορείου Magnum και συνεργάτης του National Geographic από το 1986 ο McCurry ψάχνει και καταγράφει με το φακό του το απρόσμενο, αλλά και κάθε ανθρώπινη στιγμή που μπορεί να μείνει στη μνήμη ως χαρακτηριστική. Άλλωστε πολλές από τις φωτογραφίες του έγιναν εικόνες-σύμβολα, όπως εκείνη με τη μικρή Αφγανή που τράβηξε ο McCurry το 1984 στο στρατόπεδο του Peshawar στο Πακιστάν και έμελλε να γίνει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες στον κόσμο.
Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια το 1950 μετά τις σπουδές στον κινηματογράφο, την ιστορία της Τέχνης και την αρχιτεκτονική ο McCurry  εργάστηκε για ένα διάστημα σε εφημερίδα και στη συνέχεια έφυγε για την Ινδία όπου άρχισε να φωτογραφίζει ως freelance φωτογράφος. Η καριέρα του ουσιαστικά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν κάλυψε την εισβολή της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Τότε τιμήθηκε μάλιστα με το Χρυσό Μετάλλιο Robert Kapa για το καλύτερο φωτογραφικό ρεπορτάζ από το εξωτερικό (Robert Capa Gold Medal for Best Photographic Reporting from Abroad). Στη συνέχεια κάλυψε διάφορους πολέμους, στο Ιράν, την Γιουγκοσλαβία, την Καμπότζη, και τον Πόλεμο του Κόλπου. Ο ίδιος ωστόσο δε θεωρεί τον εαυτό του πολεμικό φωτογράφο. Μέσα από το έργο του εξάλλου  εστιάζει στις συνέπειες του πολέμου  στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι τόσο στον τόπο. Κυρίαρχη θέση στο έργο του έχει άλλωστε το ανθρώπινο πρόσωπο, στο οποίο  ο McCurry καταφέρνει να αποτυπώσει ποικίλα στοιχεία της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, που δοκιμάζεται μέσα σε συνθήκες αντίξοες και συχνά ακραίες.  Ο McCurry έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και έχει εκδώσει σειρά φωτογραφικών λευκωμάτων και βιβλίων (In the Shadows of Mountains (2007), Looking East (2006), Steve McCurry (2005), The Path to Buddha: A Tibetan Pilgrimage (2003), Sanctuary (2002), South Southeast (2000), Portraits (1999), Monsoon (1988), The Imperial Way (1985).
Ελάτε λοιπόν να δούμε τον κόσμο μέσα από το φακό του  Steve McCurry, έναν κόσμο γεμάτο ένταση και δραματικότητα, κάποτε τραγικό, αλλά πάντοτε γεμάτο χρώματα, ευαισθησία και λυρισμό.

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Baraka: Ο γύρος του κόσμου με εικόνες

Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ  θα προβάλλει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την ταινία Baraka του σκηνοθέτη Ron Fricke. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από μία αρχαία λέξη των Σούφι που σήμαινε «μια ευλογία, ή μία πνοή, ή η ουσία της ζωής, από την οποία ξεδιπλώνεται η πορεία της εξέλιξης». Πρόκειται για μια ταινία στην οποία κυριαρχούν οι εικόνες τοπίων και πολιτισμών από όλο τον κόσμο. Τα γυρίσματά της έγιναν σε πολλές χώρες αρκετά μακρινές σε μας, όπως στο Νεπάλ, την Κίνα, το Ιράν, την Τανζανία, αλλά και σε αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές, στις Η.Π.Α, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Ο φακός του Fricke, διευθυντή φωτογραφίας του Koyanisqatsi (από τις πρώτες ταινίες ανάλογης θεματολογίας), καταγράφει την άγρια ζωή και φύση, τις ιεροτελεστίες λαών από τα βάθη της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας των σύγχρονων μεγαλουπόλεων και την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Σε αυτό το είδος ταινίας τον κυρίαρχο ρόλο έχει η πανοραμική εικόνα, ενώ  η μουσική αναλαμβάνει να καλύψει την απουσία διαλόγων και πλοκής. Πρόκειται κυρίως για  την υποβλητική μουσική του συγκροτήματος των Dead can dance αλλά και του συνθέτη Michael Stearns.   Η ταινία είναι  αμερικανικής παραγωγής του 1992, έχει διάρκεια  96 λεπτά και η προβολή της θα ξεκινήσει στις 7 μμ ακριβώς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Ευχές - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2011


 Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ σας εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  με υγεία, δημιουργικότητα και όμορφες εικόνες.
Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011, ώρα 7.00 μμ,  ξαναρχίζουν οι συναντήσεις της ΦΩΤΟΛΕΜΕ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ελάτε να δούμε μαζί φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις χαλαρές στιγμές των εορτών, έτσι όπως τις κατέγραψαν με το φακό τους μέλη της ΦΩΤΟΛΕΜΕ, να συζητήσουμε το πρόγραμμα και τους στόχους της νέας χρονιάς και να κόψουμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μέσα σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα!